Architectuur

Een keuze uit het werk van Paul De LeyAmsterdam Bickerseiland Amsterdam Bickerseiland 1972-1975
(i.s.m. Jouke van den Bout)

20 meter diepe woningen met lichthoven
Nieuwe invullingen met garantie voor behoud van zoveel
mogelijk oudbouw, herwaardering oudbouw.
Ruimtelijke woningen - openbare doorgangen.
Bekijk een actie-poster uit de jaren 70, een bouwkundige plattegrond tekening en een foto van een manifestatie bijeenkomst.

Google Streetview


Amsterdam Westerdokstrook Amsterdam Westerdokstrook 1974-1982
(renovatie i.s.m. Zeeman Architecten, in 2010 opgeleverd)

Op een voormalig scheepswerven terrein wordt een woon-, werkgebied met ateliers, bedrijfsruimtes, woonstraten en overdekte galerijen ontwikkeld. Bouwblokken met lange gevelwanden. Overgang openbaar-privé en grote verscheidenheid aan woningtypen.
Bekijk een luchtfoto en een straatfoto van het gebied.

Google Streetview

Amsterdam Binnengasthuis Amsterdam Binnengasthuis 1982-1985

Oude historisch locatie. Ziekenhuis Binnengasthuis verhuist naar AMC. Op basis van stedenbouwkundige uitgangspunten ten aanzien van routing door het gebied (straat), het creëren van een plein en een ring van hoven wordt het woningbouwplan ontworpen. Mengvorm wonen, woongroep, werken, kinderdagverblijf.

Google Streetview

Amsterdam Zwanenburgwal Amsterdam Zwanenburgwal 1982-1985
(i.s.m. Fenna Oorthuys)

Door oorlogsschade gehavende gevelwand. Stedenbouwkundig uitgangspunt is o.a. de karakteristiek van de gevelwand (hoog/laag). Viertal invullingen in sociale sector. Smalle bouwblokken, waarin diepe woningplattegronden. Licht gekleurd pleisterwerk. Mengvorm wonen, woongroep, winkels en ateliers. Overgang openbaar privé middels openbare onderdoorgang en pleintje aan de Ververstraat.
Bekijk een straatfoto van het hoekgebouw.

Google Streetview

Rotterdam Witte Dorp Rotterdam Witte Dorp 1986-1992

In 1985 besluit de gemeenteraad Rotterdam het voormalige Witte Dorp van architect Oud (indertijd gebouwd als tijdelijk behuizing) af te breken. Plein met bomen gehandhaafd binnen driehoekige hoofdvorm. Door woonstraatjes Oost-West te oriënteren ontstaan ruime woningen (diversiteit aan woningtypen) aan zonnige binnentuinen. Discussie over pleisterwerk. Uiteindelijk keuze voor betonsteen in de kleuren wit en rood (de kleuren van het oude dorp). Sloop en bouw in drie fases.

Google Streetview

Amsterdam 's Gravensandeplein Amsterdam 's Gravensandeplein 1989-1992

Zorgvuldige inpassing in stedenbouwkundige context.
Kop aan plein en middels afgeronde hoeken naar aangrenzende straten. Gepleisterde gevels in stevige rode kleur.
Vijfendertig woningen op politiebureau.

Google Streetview

Leiden Schuttersveld-Rijnsburgersingel Leiden Schuttersveld-Rijnsburgersingel 1989- 1992

Prijsvraag voor aaneengesloten bebouwing tussen bestaande hoogbouw naar bestaande laagbouw. Bouwterrein tussen trottoir als bouwgrens en achterliggende school. Trappenhuis ontsluiting voor laag bouwdeel en galerijontsluiting met lift tbv hogere bebouwing. Wonen aan voor- en achtergevel middels woonkamer en woonkeuken. Drieënveertig woningen en een kantoor voor de woningbouwvereniging op de begane grond.
Bekijk de bebouwing van de andere zijde.

Google Streetview

Utrecht Hooch Boulandt Utrecht Hooch Boulandt 1989-1992

De bouw van drie stadsvilla's, Zonschild, Maanschild en Sterschild, betreft zevenenvijftig koopappartementen en zes vrije-sector penthouses op het voormalige Ziekenhuisterrein aan de Catharijnesingel en is onderdeel van het masterplan AZU terrein en omgeving. De bouwblokken hebben zes lagen op een plint, waarvan de bovenste is teruggelegd. Door het glazen trappenhuis komt daglicht binnen in een extrahoge hal.

Google Streetview

Hilversum Cuypersplein Hilversum Cuypersplein 1992-1995

Bouwlocatie op plek gesloopt schoolgebouw naast zwaar kerkgebouw van architect Valk. Nieuwbouw formeert met de kerk de pleinwand. Negenendertig koopappartementen op half verdiepte parkeergarage. Buitenruimtes van de woningen middels korte verbrede galerijstraatjes op het zuiden aan binnenzijde blok. Woonpaviljoen achter het lange woonblok in binnentuin.

Google Streetview

Hilversum Langestraat-Laanstraat Hilversum Langestraat-Laanstraat 1991-1996

Stedenbouwkundige inpassing, gesloten straatwand met fietspoort naar de binnenstad. Aan Langestraat serres i.p.v. balkons i.v.m. verkeerslawaai. Tussen nieuwbouw en bestaande oudbouw plein voor horecavoorzieningen. Veertig woningen in sociale sector met twee expositieruimtes op de begane grond.
Bekijk een vooraanzicht van het gebouw.

Google Streetview

Simon Stevinweg bij het station Hilversum Simon Stevinweg bij het station Hilversum 1992-1998

Voormalig bedrijventerrein. Plan bevat, rond een groen binnengebied, een lang gebogen bouwblok (sociale woningbouw) op parkeerkelder, koopappartementen in drie stadsvilla's en een kantoorgebouw naar de spoorlijn gericht (geluidsbuffer). Kantoor is niet gebouwd.
Bekijk een maquette van het gebouw.

Google Streetview

Badhoevedorp Akerveld Badhoevedorp Akerveld 1994-1997

Het ontwerp omvat een stedenbouwkundige inpassing en woningbouwplan met ca. 100 grondgebonden woningen in diverse categorieën en een begeleid wonen project. Achtenvijftig koopwoningen en tweeënveertig huurwoningen, waarvan twaalf voor verstandelijk gehandicapten. Aluminium gevelplaten geven de woningen een sobere en eigentijdse uitstraling.Huizen Studiostraat Huizen Studiostraat 1997-2000

Een carrévormig complex, waarvan één hoek gevormd wordt door een bestaand buurthuis. De andere drie hoeken zijn afgeschuind en vormen royale entrees. Het project bestaat uit huurwoningen. Vijfenvijftig driekamerappartementen voor senioren.
Bekijk een vooraanzicht van het gebouw.

Google Streetview

Hoogkarspel Rozenhof Hoogkarspel Rozenhof 2000-2004

Een kwart rond gebouw in drie woonlagen. In de oksel een blokje appartementen. Het geheel omvat een binnenterrein. Vierentwintig seniorenappartementen.

Google Streetview


Alle werken van Paul De Ley

Voor een compleet overzicht van het werk van Paul De Ley kunt u het boek Paul De Ley (1943) 'Bouwen voor de buurt - op zoek naar context en continuïteit' bestellen.

Ook is er een kaart van Nederland met daarop een overzicht van alle werken.

Meer informatie over Paul De Ley vindt u op de site van het Nederlands Architectuurinstituut.